Perde arkası

BLICKLE UZMAN EKİBİNİN TAŞIYICI TEKNOLOJİSİNDEKİ EN SON EĞİLİMLER HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Taşıyıcı sistemlerinde kullanılan teker ve rulmanların karmaşık ve çeşitli bir dizi koşulu karşılaması gerekmektedir. Standart çözümlerimizden birini kullanamadığımız durumlarda, teker ve rulmanlarımızı müşterilerimizin bireysel taleplerine uyduğundan ve kullanma amaçlarına uygun olduğundan emin olarak tasarlarız. Ürün Yönetiminden Satış ve Tasarıma kadar tüm departmanlarımız, müşterilerimiz için olası en iyi sonuçları üretmek için yakın bir şekilde birlikte çalışmaktadır. Blickle uzmanları Michael Haug (Taşıyıcı Teknolojisi Ürün Müdürü), David Vogelmann (Satış Müdürü), Thomas Zimmer (Ağır Hizmet Tekeri Tasarımı Müdürü), Dr. Yannic Gross (Poliüretan Geliştirme Müdürü) ve Marc Braschler (Poliüretan Üretimi Müdürü) ile kendi rolleri hakkında daha çok şey öğrenmek için konuşt

Taşıyıcı teknolojisinde en güncel eğilimler nelerdir ve siz bunlara yanıt vermek adına neler yapıyorsunuz?

Michael Haug: Taşıyıcı sistemleri hayatımızın her parçasına dâhil olmuştur ve bu seviyedeki bir entegrasyon, otomasyonla birlikte yükselen bir eğilimdir. Bu segment, son yıllarda önemli bir büyümeye tanık olmuştur. Yüksek seviyede üretilen iş hacmi sağlayabilen ve malzeme akışını hızlı bir hareket halinde tutabilen sistemler için talep artmaktadır. Bu yüzden son derece güvenilir olan ve çok fazla bakım istemeyen taşıyıcı sistemlerine sahip olmak büyük önem arz etmektedir. Sistemlerin daha uzun bir süre boyunca kolay bir şekilde hareket etmesini sağlayan ve modern koşullara mükemmel bir biçimde uyan, dayanıklı ve bakım gerektirmeyen teker ve ruletler sağlamaktayız. Diğer bir eğilim ise enerji tasarrufunun ve kaynakları etkili bir biçimde kullanmanın giderek artmakta olan önemi. Blickle tekerler, sertlikleri ve düşük seviyedeki başlama ve yuvarlanma dirençleri sayesinde müşterilerin enerjiden tasarruf etmelerine yardımcı olur.

Taşıyıcı teknolojisi çözümlerinde Blickle’yi uzman kılan şey nedir?

Thomas Zimmer: Bence kullandığımız malzemelerin çeşitliliği önemli bir faktör. Örneğin, bir müşterinin en önemli önceliği kolay hareket ve daha az gürültü ise kaplama için daha yumuşak bir malzeme kullanmayı tercih ederiz. Aynı zamanda, hassasiyeti her şeyden üstün tutan müşterilerimiz için daha sert malzemelerimiz mevcut. Elimizin altındaki geniş malzeme yelpazesi, müşterilerimizin isteyebileceği herhangi bir talebi fiilen karşılayabilir.

Dr. Yannic Gross:  Poliüretan tekerlerimizle ilgilenen müşterilerimiz için ayrıca isteğe özel kombinasyonlar da geliştiriyoruz. Bu, müşterilerimizin kullanım durumlarına mükemmel bir biçimde uyum sağlayan kaplamalar tasarlamamıza olanak sağlıyor. Sadece tanıdığımız ve güvendiğimiz tedarikçilerle çalışıyoruz. Poliüretanın elinizdeki iş için tamamen uygun olduğunu garanti edebilmek için doğru malzemeleri kullandığınızdan ve doğru işlemleri gerçekleştirdiğinizden emin olmalısınız. Bu noktada uzmanlığımız devreye giriyor.

Thomas Zimmer: Müşterilerimizin taleplerini gerçekleştirmeye gerçekten odaklanıyoruz, bu da bizi rekabette ayrı bir yere koyuyor. Başlangıçtan itibaren teknik isteklerine ve ihtiyaçlarına detaylı bir şekilde bakıyoruz ve bilgilendirme oldukça karmaşıksa erken aşamalarda dâhil olabilmesi için Tasarım departmanından bir uzmanı çağırıyoruz. Sonrasında ise kapsamlı standart ürün aralığımızdan en iyi çözümü seçiyor ya da müşterinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak bir tasarım üretiyoruz.

Blickle için taşıyıcı teknolojisi ne kadar önemli?

David Vogelmann: Blickle için bu, son derecede önemli bir sektör. Blickle kılavuz tekerler, taşıyıcı sistemlerde en çok kullanılan ürünler. Tekerlerimiz ve ruletlerimiz, ayıklama sistemlerinden taşıyıcı bantlara, başüstü taşıyıcılara ve raf besleyicilere kadar geniş bir uygulama yelpazesi için kullanılabilir. Standart serilerimizin yanı sıra, özellikle orijinal ekipman üreticilerinin önem verdiği farklı versiyonlar ve özel çözümler de sağlamaktayız. Geliştirme sürecinin her aşamasında müşterilerimizle yakın bir şekilde çalışıyoruz ve müşterilerimiz bunu çok takdir ediyor. Taşıyıcı sistemlerde kullanılan tekerler ve ruletlere yönelik standartlar oldukça yüksek. Bu da Blickle’ın yeniliğe ve kalite yönetimine olan bağlılığı sayesinde bizim lehimize işliyor.

Her bir müşteri için mükemmel çözümü nasıl buluyorsunuz?Blickle Expertenteam

David Vogelmann: Stratejimiz, müşterilerimizle birlikte çözümler üretmektir. Bu yüzden daima müşterinin isteklerini dikkatlice inceleyerek işe başlarız. Bu ilk değerlendirmeye dayalı olarak çok sayıda teklif üretiriz ve her birinin avantajlarını ve dezavantajlarını müşteri ile tartışırız. Proje özellikle karmaşıksa tasarım departmanındaki Blickle mühendisleri de sürece dâhil olur.

Thomas Zimmer: Tam bu aşamada müşterilerin taleplerini dikkatli bir şekilde inceliyoruz – müşterinin tesislerine, mevcut olarak kullandıkları tekerlere ve yeni teker ve ruletlerinin taşımasını istedikleri yük miktarına dair detaylı konuşmalar yapıyoruz. Bu, uygun bir malzeme yelpazesi seçmemize ve tekliflerimizin doğru boyutları içerdiğinden emin olmamıza yardımcı oluyor. Geliştirme sürecine ne kadar erken dâhil olabilirsek standart serilerimiz içerisindeki teker ve ruletleri kullanma olasılığımız o kadar artar. Kendi standart serilerimizde uygun bir şeyler bulamazsak bunu bir başlangıç noktası olarak kullanabilir ve özel bir çözüm üretmek için teker geometrisi, rulman, kaplamanın kalınlığı ya da malzeme gibi özelliklerde değişiklikler yapabiliriz. Talepler net olduğunda Tasarım departmanı işe koyuluyor ve simülasyonları oluşturmaya başlıyor. Sonrasında tasarımın uygulanabilir olduğundan emin olmak için yük taşıma kapasitelerini ve rulmanın öngörülen hizmet ömrünü hesaplıyoruz.

David Vogelmann: Ürünün tasarımı hazır olduğunda gerekirse prototipler üretebilir ve test tesislerimizde gerçek dünya koşullarında nasıl çalıştıklarını gösterebiliriz. Projede ihtiyaç duyulursa uzun süreli test için numuneler de sağlayabiliriz. Müşteri, satış departmanı ve geliştiriciler gibi sürece dâhil olan herkesin aynı yönde hareket etmesi ve düzenli aralıklarla iletişim halinde olması gerçekten çok önemli.

Marc Braschler: Üretim bakış açısından Tasarım departmanı, müşteriye maliyet ve verimlilik açısından en iyi olası çözüm olan ürünün özelliklerini sağlamaktadır. Sonra birkaç farklı senaryoyu değerlendiriyor ve hem ekonomik hem de teknik açıdan en iyi olduğunu düşündüğümüz üretim metodunu seçiyoruz; bu genelde ya yüksek seviyede otomatikleştirilmiş bir işlem ya da özel döküm sistemlerini kullanan manuel bir işlem oluyor. Kullandığımız yöntem oldukça yüksek bir seviyede müşterinin istediği miktara ve toplu iş boyutuna bağlıdır. Bu faktörler, aynı zamanda döküm işlemlerinde kullandığımız kalıpların yapısına ve sayısına da etki etmektedir.

Taşıyıcı sistemlerde kullanılan tekerler için özel koşullar bulunuyor mu?

David Vogelmann: Taşıyıcı sistemler genellikle yüksek dinamik yük kapasiteli ve aynı zamanda yüksek, hatta bazen nefes kesici hızlarda çalışabilen teker ve rulmanlara ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca 7/24 çalışabilen bakım gerektirmeyen teker ve rulmanlar için de çok fazla talep görmekteyiz. Herhangi bir uygulama için doğru tekeri seçmek söz konusu olduğunda, yüksek seviyeli hızlanma ve frenleme kuvvetini, yönlendirmede hızlı değişimleri ve dâhil olan ısıyı bile hesaba katmak zorundayız.

Michael Haug: Müşterinin tekerlerimizi kullanma amacına göre koşullar önemli ölçüde değişiklik gösterebilir. Örneğin, açık deniz ve liman vinçleriyle dış mekanlarda kullanılacak olan tekerlerin özellikle ısıya, soğuğa, hidrolize ve paslanmaya karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Öte yandan, otomotiv endüstrisinde tekerlerin son derece güvenilir olması ve aşırı yükleri taşıyabilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda yüksek çekişle düşük aşınmayı birleştirebilmelidirler. Depo lojistiği gibi bir sektörde, odak noktası genellikle iletkenlik ve enerji verimliliği ile birlikte hızdır.

Taşıyıcı sistemlerle çalışıyorsanız genellikle hız rağbet görmektedir. Bu, Tasarım departmanında yaptığınız işi nasıl etkiliyor?

Thomas Zimmer: Bu gerçekten de en büyük zorluklarımızdan biri. Çok fazla uygun yeriniz yoksa kendi rulman seçeneklerinizle sınırlı kalırsınız ve yükleri taşımak için çok fazla malzemeniz olmaz. >>>> Bu, teker tasarımlarımızın beklenen hizmet ömrü açısından bazı kısıtlamalar yaratabilir. Bunun çözümü daha yüksek kaliteli malzemeler kullanmaktır. Bir müşteri için poliüretan bir teker tasarlıyorsak yüksek yük kapasitesine ve olağanüstü dinamik özelliklere sahip olan Blickle Besthane gibi yüksek performanslı malzemeleri kullanabiliriz. Ayrıca, dolgu plastik ve enjeksiyon kalıplama seçeneklere baktığımızda elimizin altında yüksek kaliteli malzeme yelpazesi bulunmaktadır.

Gelecekte Blickle’nin ürün yelpazesi ile neler elde etmeyi amaçlıyorsunuz?

Michael Haug: Müşterilerimize özel çözümler sağlayabilmek ve ihtiyaçları için mükemmel ürünleri geliştirme sürecinde onlarla birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz. İlerlemede mümkün olan en iyi konuma gelebilmek adına hâlihazırda kapsamlı olan ürün yelpazemizi ve sağladığımız modüler sistemi genişletiyor olacağız. Genel hedefimiz, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetimiz açısından öncü konumda kalabilmek. Bu, geçen yıl Ürün Yönetimi departmanımızda piyasanın her bir segmenti için bir uzman görevlendirmemizin sebeplerinden biri. Her bir uzman belirli bir alana odaklanıyor ve müşterilerimizin ve piyasanın ihtiyaçlarına dair derinlemesine bir bilgiye sahip.

Dr. Yannic Gross:Şu anda, yüksek hızlı uygulamalara mükemmel uyum sağlarken mevcut seçkimizden bile daha yüksek dinamik yükleri taşıyabilen başka bir yüksek kaliteli poliüretan geliştirme sürecindeyiz. Ayrıca poliüretan kaplamalarımızın yuvarlanma direncini daha da azaltmanın yollarını aramaktayız. Poliüretanlarımızı geliştirme ve optimize etme sürecinde tedarikçilerimizin yanı sıra Tasarım ve Üretim departmanlarımızla da yakın bir biçimde çalışmaktayız. Bu, laboratuvarda ürettiğimiz malzemelerin pratik kullanıma da uygun olmasını sağlamanın tek yolu.

Üretim sürecinin müşterilerin zorlu kalite standartlarını karşıladığından nasıl emin oluyorsunuz?

Marc Braschler:Poliüretan üretimi oldukça zor bir işlem – son ürününüzün istikrarlı bir yüksek kaliteye sahip olduğundan emin olmak için pek çok farklı parametreyi takip etmek zorundasınız. Poliüretanlarımızı üretmek için kullandığımız malzemeler üzerinde ciddi kalite kontrolleri gerçekleştiriyoruz. Üretim sistemlerimiz tüm üretim sürecinin detaylı bir kaydını tutmaktadır. Düzeltebilmemiz için herhangi bir hata ya da arıza hemen tespit edilmektedir. Tekerlerimizin belirlenen toleranslar içinde kalmalarını sağlamak ve doğru biçimde ortalamak için yüksek kaliteli enjeksiyon kalıplama ekipmanı kullanıyoruz. Her bir seriden numuneler alıyoruz ve istenen özellikleri karşılayıp karşılamadıklarını kontrol etmek için özel test ekipmanları kullanıyoruz. Tekerler tamamlandığında, onları çekme dayanımlarını, yırtılma yayılmasına karşı dayanımlarını ve dayanıklılıklarını kontrol etmek için başka bir test devrine sokuyoruz. Aynı zamanda kaplamanın yapışkanlığını test etmek için kendi özel yöntemimizi de geliştirdik. Ekibim ve ben kalite yönetimi söz konusu olduğunda geçmiş performanslarımızdan gurur duyuyoruz ve müşterilerimizden sık sık olumlu geri bildirim alıyoruz.

Dr. Yannic Gross:Yeni poliüretan yetkinlik merkezimizde bir laboratuvar ve bir teknik merkez yer alıyor ve her ikisi de son teknoloji ekipmanları kullanıyor. Bu tesis, bizim üretim sürecinden bağımsız olarak yeni poliüretanlar geliştirmemize ve üretimi bozmadan malzeme testleri gerçekleştirmemize olanak sağlıyor. Devreye alma sırasında sonuçlarımızın güvenilir ve yeniden üretilebilir olması açısından kapsamlı testlerimizi gerçekleştirmek için her zaman yeterli bir hazırlık süresine sahip olduğumuzdan emin oluruz. Analiz yöntemlerimizi sürekli geliştiriyoruz; böylece analizlerimiz daha da yüksek bir kesinlik sağlıyor. Laboratuvar da kullandığımız ham maddeleri incelemek ve tamamlanmış poliüretan malzemelerimizin kimyasal analizlerini gerçekleştirmekten sorumludur.

Taşıyıcı teknolojisinde aklınıza gelen özel olarak zorlayıcı projeler var mı?

David Vogelmann: Bir keresinde otomatikleştirilmiş bir depolama ve sipariş sistemi için bir çözüm bulmamız gerekmişti. Bu sistem her biri sekiz tekere sahip olan, siparişleri alan otomatik robotlar kullanıyordu. Müşteri bize kılavuz tekerler için başvurdu ve talepleri çekme, tekerlerin kalitesi ve iletkenliği bakımından oldukça zorlayıcıydı. Besthane kılavuz tekerlerimiz, aşırı yüksek hızlara ve dahil olan ivme hızlarına rağmen ray sisteminde olağanüstü seviyede bir hassasiyet sağlayabilecek kabiliyettedir. Müşteriyle birlikte mükemmel çözüm üzerinde çalışırken yeniliğe olan bağlılığımız ve poliüretan uzmanlığımız etkisini gösterdi.

 

„Yeni poliüretan üretim tesisimiz 24.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve poliüretan üretimi kapasitemizi iki katından daha fazla artırdı. Üretim süreçlerinin verimliliğini sağlamak için üretim binası lojistik merkezine doğrudan bağlanıyor. Yeni poliüretan yetkinlik merkezinde son teknoloji ekipmanların olduğu bir laboratuvar yer alıyor. Bunun sonucunda Blickle, poliüretan teker ve rulmanlara yönelik artan küresel talebi karşılamak için mükemmel bir biçimde konumlandırılmıştır. Bu önemli yatırım, Blickle’yi gelecekteki üretim büyümesine hazırlayarak Almanya’daki imalat ürünlerine karşı devam eden olan bağlılığımızın altını çizmektedir.“