Sessiz tabanda daha az gürültü

Blickle teker ve ruletleri gürültü emisyonunu önemli ölçüde azaltıyor

Çok fazla gürültü hasta ediyor. Bu, işyerinde de geçerli. Çok yüksek emisyonlar kulaklara ve vejetatif sinir sistemine zarar vermektedir. Bu noktada yardım sunan bir dizi önlem bulunmaktadır. Örneğin endüstriyel ve ticari alandaki taşıma arabalarında sessiz teker ve rulet kullanımı, bu önlemlerden bir tanesidir. Bunun için özel teker kaplamalı çok sayıda seçenek sunmaktayız.

“Federal Almanya Cumhuriyetinin anayasasında yer alan yaşamın ve bedenin korunma hakkı, her durum için kısıtlamasız geçerlidir. Dolayısıyla çalışmaları esnasında tüm çalışanlar için de bu durum böyledir.” diye açıklıyor Çevre Bakanlığı (UBA). Fakat uygulamada durum farklıdır: Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının “Sicherheit und Gesundheit bei der Arbeit (çalışma esnasında güvenlik ve sağlık)” adlı raporuna göre 2017 yılında Almanya’da yaklaşık 13.000 gürültü kaynaklı duyma kaybı durumu bildirilmiştir. Bunların 6.849’u meslek hastalığı olarak kabul edilmiştir.

Çevre bakanlığına göre, gürültünün azaltılması için çeşitli önlemler alınmalıdır. Bunların arasında “Doğrudan gürültü kaynağında teknik önlemler ve gürültüyü azaltan işletim yöntemleri.” yer almaktadır. Gürültü azaltan işletme yöntemleri, ilk bakışta doğrudan gürültü azaltma konusuyla ilişkilendirilmeyen çözümlerle elde edilmektedir. Örneğin özellikle taşıma arabalarında gürültüyü azaltan tekerlek kaplamalı teker ve ruletler kullanılarak. “Çoğu durumda, kullanıcı yumuşak teker kaplamasının taşıma kapasitesinin daha düşük ve hareket direncinin daha büyük olduğunu düşündüğünden dolayı, sert teker kaplamalı ruletler kullanılmaktadır.” diye açıklıyor Blickle’nin ürün yöneticisi Matthias Hellstern. Durumun hiç de böyle olmadığını, şirketin ürün yelpazesinde yer alan ve çok sayıda uygulamada kendini kanıtlamış olan özel malzemeler göstermektedir. “Teker ve ruletler çoğunlukla önemsenmemektedir. Oysa ki ürünlerin taşıma esnasındaki gürültü emisyonunu önemli ölçüde etkilerler.” diye ekliyor Hellstern. Araba ve taşınan mala bağlı olarak tekerlerin yol açtığı ses daha da artmaktadır.

Özellikle yumuşak kaplama

Hareket konforu, taşınan malın iyi sönümlenmesi ve önemli oranda az gürültü talep edilen uygulamalarda, Blickle "SoftMotion" yumuşak lastik serisi son derece uygundur. Yüksek kaliteli elastik kauçuk dolgulu özel teker kaplamaları sayesinde tekerler örneğin servis araçlarında veya darbeye karşı hassas parçaların taşınması esnasında yumuşak ve sessiz bir şekilde hareket ederler. Yüksek kalitede elastik kauçuk dolgulu kalın hareket kaplama yastığı, özel uyarlanmış konturu ve 55 Shore A sertlikteki teker kaplaması sayesinde düşük bir yuvarlanma direnci ve sakin bir sürüş imkanı sağlamaktadır. ALBS serisi de çok yüksek hareket konforu ve az gürültülü yürüyüş imkanı sunmaktadır. Özellikle kalın teker kaplaması ve Blickle Besthane® Soft tabakalı geniş yürüyüş yüzeyi sayesinde çalışanlar taşıma arabasını kolay ve sessizce hareket ettirebilirler. ALBS serisinin tekerleri dinamik yük özelliğine rağmen az ısınırlar ve özellikle yüksek hızda kullanım için idealler.
Besthane® Soft hakkında daha fazla bilgi

Hassas ortamlar için de uygun

Gıda ve hijyenik ortamda çoğunlukla sert ve buna bağlı olarak çok ses çıkaran tekerler kullanılmaktadır. Alışılmış bu durumun karşısına POTHS ve POBS teker serimiz ile çıkıyoruz. Bu iki teker serisi hassas hijyenik alanlarda da ağır yükleri gürültüyü azaltarak ve son derece yüksek bir hareket konforu ile taşıyabilmektedir.

Blickle’nin teker serisi POTHS ağır ve sağlam bir polyamid jant ve termoplastik poliüretan bir teker kaplamasından oluşmaktadır. Söz konusu ürün, düşük yuvarlanma direncinin yanı sıra iyi bir sönümleme özelliği sunmakta ve 80 Shore A sertlikte bir teker kaplamasına sahiptir. Bu sayede taşıma esnasında gürültü azalmakta ve hoş, az titreşimli bir hareket sağlanmaktadır. Teker kaplaması ve jantın sıkı bağlantısı, taşıma kapasitesinin büyük ve yaylanma potansiyelinin yüksek olmasını mümkün kılmaktadır. POTHS’ın kullanımı hem zemin koruyucudur hem de iz bırakmaz.

Blickle, hijyenik uygulamalar alanında üst düzey çözüm olarak POBS teker serisini sunmuştur. Özellikle kalın teker kaplama yastığı, polyamid janta dökülen reaksiyon döküm, birinci sınıf yumuşak poliüretan Blickle Besthane® Soft modelinden oluşmaktadır. Bu sayede hassas ortamlarda da çok düşük bir dönme direnci, az gürültülü ve zemini koruyucu hareket ve yüksek hareket konforu elde edilmektedir. Ayrıca bu tekerler hidroliz ile korozyona karşı dayanıklıdır ve birçok agresif maddeye karşı son derece yüksek bir kimyasal dayanıklılık göstermektedir.

Asfaltta sessiz

Sessiz tekerler birçok uygulamada başarıyla kullanılmaktadır. Örnek olarak, köklü bir geçmişe sahip olan Alman bir fırındaki uygulama da bunu doğrulamıştır. Senaryo: Sabah henüz 04:30’da şehir merkezindeki bir şubenin çalışanları günlük servis arabalarını asfaltta sürmekte ve bu esnada oldukça gürültüye sebep olmaktadırlar. Gürültü emisyonunu azaltmak isteyen şirket yönetimi, o zamana kadar kullanılan genişletme soketi bağlantılı araç tekerlerine bir alternatif bulmamız için bize başvurmuştur.
Başarı Hikayesi

Cam üreticileri için net avantajlar

Fransa merkezli, dünyanın en büyük cam üretici olan şirketten de artı puan toplayabildik. Şirketler grubu, dünya genelindeki beş fabrikasında günde 4,3 milyondan fazla yüksek kaliteli kristal ve cam ürünleri üretmektedir. Bu esnada ürünleri ocak çıkışlarından alıp, çeşitli depolama yerlerine, son işleme veya gönderim alanına taşıyan ve her biri 1,5 ton ürün hareket ettiren toplam 250 adet tekerli yükleme platformu kullanılmaktadır. Fakat bu sürüşler bol engellidir: Zeminin bazı yerlerinde kırık cam veya plastik folyo artıkları bulunmaktadır. Hareket platformu ve sık sık teker aksına dolanan folyo artıkları arasındaki farklı sürtünme noktaları sebebiyle yüksek ses oluşumu meydana geliyordu. Müşteri ayrıca nakliye esnasında çarpışan veya aşağıya düşen ürünler sebebiyle cam kırıklarıyla da sorun yaşıyordu. Bu noktada bir alternatif arayan Fransız şirket, sonunda bize başvurdu.

Taleplerinden biri, taşıma biriminin yapı yüksekliğinin aynen korunması gerektiğiydi. Bunun için araç yapısı az miktarda değiştirilmiş ve yaylı ağır yük tekerlerinin kullanılması tavsiye edilmiştir. Kolay dönme kaliteli elastik kauçuk dolgu lastikler “Blickle EasyRoll”, LSFN serisinin özellikle dayanıklı yaylı mahfazasıyla kombine edilmiş ve bu sayede cam üreticisinin tüm sorunları kusursuzca ortadan kalkmıştır. Ağır yük tekerleri, oluşan darbeleri etkili bir şekilde sönümlemekte ve ses oluşumunu önemli oranda azaltmaktadır. İlave iplik koruması, etraftaki folyo artıklarının teker aksına dolanmasını ve tekeri bloke etmesini önlemektedir.